PM 004: Vem är byggherre?
En av Sveriges större småhustillverkare säljer småhus inklusive en tomt som ska överlåtas via ett så kallat "transportköp."
Under resans gång förklarar småhustillverkaren att köparen är "byggherre", vilket köparen ifrågasätter. Allt slutar i en, för närvarande pågående, tvist.
Alla bör förstås veta, vilket få göra, att en "Byggherre" har ett mycket stort ansvar. Och vad man menar med ett "Transportköp"? Det är ett sätt att slippa betala skatt.
Byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten,
Markanvisningsavtal ett avtal mellan en kommun och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst av kommunen ägt markområde för bebyggande,
sid 1 av 3
Överlåts ett köp av fast egendom… utan annat tillägg eller annan ändring i köpevillkoren än tiden för tillträde och betalning samt sättet för betalning som påkallas av ändrade inteckningsförhållanden… behöver stämpelskatt endast betalas för det senaste köpet….
Har skatten för tidigare köp redan betalats avräknas beloppet från skatten på det sista köpet (7 § stämpelskattelagen).
Transportköp innebär att köparen inom tre månader från sitt förvärv på oförändrade villkor överlåter den del av fastigheten/tomträtten som förvärvats till en ny köpare.
sid 2 av 3
Om en myndighet uppdaterar hemsidan och tar bort intressant information så borde det framgå att man tagit bort texten, som annars kan vara värd att veta - har regeringen tagit för lätt på frågan? Jämför med perioderna 2017-2019 med 2020-2022.
Begreppet byggherre är inte definierat i skatteförfarandelagen. Regeringen anför i propositionen att det inte finns tillräckliga skäl att i lag definiera begreppet. Det ansågs tämligen vedertaget och definierat i plan- och bygglagen (prop. 2014/15:6 s.42).
Begreppet byggherre är inte definierat i skatteförfarandelagen då begreppet ansågs vedertaget och finns definierat i plan- och bygglagen (prop. 2014/15:6 s.42).
Enligt den definitionen är den byggherre som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten (1 kap. 4 § PBL). Till exempel enskilda näringsidkare och aktiebolag liksom andra former av juridiska personer, statliga verk, kommuner och landsting kan vara byggherrar.
”Byggherren beslutar om investeringar i byggnader och andra byggnadsverk. Byggherren ansvarar för att bygget och det byggda svarar mot gällande författningar, att finansiering ordnas, att brukarna blir nöjda och att investeringen blir lönsam” (prop. 2014/15:6 s.15).
Vid byggnation av exempelvis småhus är det inte ovanligt att byggföretag exploaterar ett helt markområde och i ett sammanhang uppför ett antal hus. Kanske uppförs i första skedet ett hus som under byggnationen används för visning. Byggföretaget kanske överlåter markområden successivt och ingår samtidigt entreprenadavtal med förvärvarna av marken.
Enligt Skatteverket framstår det som helt klart att ett företag som exploaterar ett markområde och säljer fastigheter med nyckelfärdiga hus är att betrakta som byggherre enligt 1 kap. 4 § PBL om husen säljs först när de är färdigbyggda. En åtgärd som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan får inte påbörjas förrän byggnadsnämnden har gett ett startbesked. Det krävs slutbesked för alla åtgärder som omfattas av ett startbesked. För att få slutbesked krävs att byggherren visar att alla krav som gäller för åtgärden enligt lovet, kontrollplanen, startbeskedet eller beslut om kompletterande villkor är uppfyllda och att byggnadsnämnden inte anser att det finns skäl att ingripa med tillsyn.
Enligt Skatteverket så övergår byggherreansvaret enligt plan- och bygglagen (PBL) i och med avtalen på köparen om en exploatör överlåter ett markområde eller en fastighet och träffar ett entreprenadavtal med köparen av marken om att uppföra eller färdigställa ett hus.
Publicerad: 2023-01-14
Uppdaterad: 2023-01-26 10:58
sid 3 av 3