PM 007:
vem ansvarar för uppgifterna?
En byggherre, som kan vara en konsument, har ett mycket stort ansvar och som förmodligen ytterst få känner till och som kan förklara varför det, allt för oftas, uppstår problem. Inte heller alla byggare kan alla lagar och ännu mindre alla luriga §§.
Tvister rörande konsumententreprenader är förvånadsvärt vanliga. Hanterverksamhetsmarknaden anses tillhöra en av de mest problematiska områdena enligt konsumentverket. Skriver författarna i Boken "Entreprenadavtal mellan näringsidkare", Norstedts Juridik 2018. Författarna penetrera, av okänd anledning, inte den viktiga byggherrefrågan, vilket de annars borde göra.
Alla måste alltså förstå att det krävs en hel del av byggherren. Det är en konsten att bygga hus. Varför heter det annars för "ingenjörskonst" Och "byggmästare"?
Problemen med hantverkare har även motiverat att göra olika TV-program såsom "Fuskbyggarna" eller "Den arga snickaren"? Konsumentverket kan säkert berätta vad de känner till, såvitt det inte framgår av rapport 2013:6 s.10? Den rapporten gick inte med lätthet att få fram?
Det är dock inte bara småskuttar som slarvar och fuskar. De stora företagen är inte alltid så mycket bättre trots att det finns väl utvecklade regler och bestämmelser som de ska följa.
Fel:
avvikelse som innebär att en del av en entreprenad inte utförts alls
eller inte utförts på kontraktsenligt sätt.
Ja har en konsument skriftligt krävt i kontraktshandlingarna att något ska utföras på ett visst sätt men som inte följer gällande lagar och regler. Ja då har byggaren inte gjort något direkt "Fel". Här finns dock en omständighet som är viktig att känna till.
En byggare ska avråda konsumenten från att utföra åtgärden och det ska helst ske skriftligt.
Om åtgärden dessutom innebär fara så har entreprenören rätt att inte utföra åtgärden. KÄLLA saknas?
I "Föreningen Byggherre" finns inte inte några konsumenter som är medlemmar (Å andra sidan är alla fysiska personer konsumenter). Föreningen riktar sig nämnligen till professionella byggherrar = näringsidkare. Föreningen hade 2022-01-27 cirka 110 medlemsföretag/organisationer inom offentlig och privat verksamhet.
Byggherre är ett begrepp som återfinns inom lagstiftningen. Plan- och bygglagen definierar byggherren som ”den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten”. PBL 1 kap. 4 §.
Markanvisning: ett avtal mellan en kommun och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst av kommunen ägt markområde för bebyggande,
Enligt Skatteverket så övergår byggherreansvaret enligt plan- och bygglagen i och med avtalen på köparen om en exploatör överlåter ett markområde eller en fastighet och träffar ett entreprenadavtal med köparen av marken [dvs Konsumenten] om att uppföra eller färdigställa ett hus.
sid 1 av 3
Det är mer eller mindre självklart att de i byggbranschen har insikt i vad som gäller och kan lagar och regler betydligt bättre än konsumenten vilket de kan utnyttja till sin fördel. Det är av nämnda anledning som det finns konsumenträtt, där t.ex. oklarheter ska tolkas till förmån för konsumenten. Och där konsumentlagarna är tvingande till konsumentens fördel.
Lite skämtsamt. Lagar och regler är så (kristall)klara så att de inte syns överhuvudtaget. De kanske till och med "Lyser med sin frånvaro"?
Ärligt talat så finns det inte heller någon specifik och fristående lag för seriösa småhusförsäljare heller. Och Avtalslagen 36 § gäller inte alla frågor, men kan vara bra att känna till om man är konsument.
Småhusmånglare = En särskild försäljningsorganisation skild från själva hustillverkaren. Småhusmånglaren kan även i sig själv vara ett ett eget bolag som jobbar mot provision. Månglaren kan i sjäva verket vara förklädd och framstå som han var anställd hos småhustillverkaren.
Det finns förstås ABS 18 och Konsumenrtjänstlagen med flera andra lagar som konsumenten kan hålla sig till. Men här förklaras inte med någon tydlighet vem som ska ansvara för vad. En rimligt slutsats är att det är Byggherren, konsumenten, som har ansvaret såvitt han äger fastigheten och ingenting annat framgår av kontraktet.
Konsumenten får dock förutsätta att småhusentreprenaden utförs fackmässigt och följer de lagar ooh regler som finns.
Studerar man ABS 18 närmare så ser man att den i flertalet fall hänvisar till Konsumenttjänstlagen. Ett inte helt ovanligt fenomen i Svensk urgamla lagstiftning. Man blir ju helt yr i bollen när man ska tolka vad lagstiftarna vill få fram med texten.
Hur många av cirka 6.400 advokater är inriktad mot ämnet Konsumenträtt?". Officiellt uppskattningsvis bara 0,7% eftersom en sökning gav bara 12 träffar. (2023-01-27)
En advokat får nämligen inte marknadsföra sig som specialist om man inte är det, i annat fall riskerar advokaten sanktioner och kan i förtlängtningen bli skadeståndsskyldig om ett råd medför att konsumenten råkar ut för en skada. Jämför med HD dom Mål: T 3131-21, men här kan rättstläget anses vara en smula osäkert.
Har konsumenten rätt att kräva att allt ingår i avtalet eftersom det är Småhustillverkarna som är byggherren? Det låter i alla fall som både logiskt och högst rimligt.
Dessvärre är den frågan inte särskilt väl behandlad i den juridiska litteraturen, så frågan är ganska oklar. Åtminstone för min del.
Text
Text
Text
Text
Text
sid 2 av 3
Text>
Text
Text
Text
Text
Text
Text
Text
Text
Text
Text
Publicerad: 2022-12-16
Uppdaterad: 2023-01-27 24:00
sid 3 av 3